Domaine Jean Collet – Chablis 1. Cru Montée de Tonnerre 2022
Pr. stk.
339,00 kr. – 1.800,00 kr.
93 point – René Langdahl: “Montée de Tonnèrre stråler af intensitet og plejer at være en lille grand cru, også her. Udelukkende gæret på brugte pieces og overført til ståltank efter malo – i Chablis mikser man metoderne. Rig, diskret fadpræget med lys karamel, som krydrer saltet citron, kalkværk, poire william uden brændende alkohol og potpourri af tørrede hvide blomster. Jeg vil dog understrege vigtigheden af smagen her – teksturen igen… den har bid, tannin, citronsalt og let elektrisk spænding, der coates af en helt speciel østersfedme, havagtig fedme og på den måde minder den om Les Clos.”
Domaine Jean Collet et Fils er en traditionsrig Chablis-producent, som blev etableret i 1954. Domænet drives nu af Romain Collet, som er tredje generation. Han overtog tøjlerne til domænet tilbage i 2008 i en alder af blot 21 år. Han råder over 37 hektar fordelt på Petit Chablis, Chablis, fire 1er Cru’er og to Grand Cru’er: Valmur og Les Clos. Gennemsnitsalderen på vinstokkene er ca. 50 år. Romain Collet siger: ”Jeg er den heldigste generation. At have gamle vinmarker som disse at arbejde med i min levetid er helt særligt, og det er takket være min bedstefar, Jean”. Hektarudbytterne holdes lave, og der bruges kun druer fra de bedste Kimmeridge jorde. Romain Collet har i trit med tiden indført økologiske dyrkningsmetoder. År for år bliver flere og flere af appellationerne officielt økologisk certificeret.
Jean Collets vine har ry for at være blandt de bedste, der produceres i Chablis. Og det forstår man, når man smager. Duften er frisk, nuanceret og rig. Smagen er på en gang fast, fyldig og meget lang. Perfekt til f.eks. østers, skaldyr, pighvar, rød- eller søtunge.
94 point – Christy Canterbury, TimAtkin.com: “Remarkably pure on the nose, this pulses with citrus and mineral intensity. This is fermented entirely in large barrels, which really only shows up in the mid-palate texture, save – possibly – the hint of savory spice. Give this a few years in bottle.”
91-93 point – Inside Burgundy: “Sample taken from various barrels, not otherwise yet assembled. There is an oaky element but it works well with this terroir, in complement to the fruit. Quite a wealth on the palate, on the cusp between white and yellow, then a buttery oaky quality to finish – but absolutely not interfering with the fruit. Fine length. This will grow into itself very well. Not new wood. Drink from 2024-2028.”
90-93 point – Allen Meadows i Burghound: “Discreet but still noticeable wood easily allows the elegant floral-suffused aromas of mineral reduction, lemon rind and sea breeze. The racy, wonderfully refined and beautifully detailed flavors exude a bracing minerality on the youthfully austere and impressively long finale. This too needs more depth but appears to have the necessary stuffing to develop it.”
For at handle alkohol fra Marius Mortensen, skal du være 18 år.